B12-hiány és a hiperpigmentáció

A B12 vagy más néven kobalamin egy vízben oldódó vitamin, amelynek fontos szerepe van többek között a bőrünk és az idegrendszerünk megfelelő működésében, de részt vesz például a vörösvértestek képzésében is. A kobalaminhiány bőrön jelentkező megnyilvánulásai közé tartozik a hiperpigmentáció, haj és köröm elváltozások. Közülük a hiperpigmentáció a leggyakoribb, sőt lehet a B12 vitaminhiány akár első tünete is.

Ha nem megfelelő a B12-vitamin ellátottság, előfordul, hogy túl sok melanin termelődik – tudjátok, ez az a sötét pigment, amely meghatározza a bőrünk színét – és ennek következtében barna foltok jelennek meg a bőrünkön. Ezenkívül számos bőrgyógyászati állapot, köztük a vitiligo, az aftás szájgyulladás, az atópiás dermatitis és az akne is összefüggést mutathat a kobalamin feleslegével vagy hiányával. Kezdetben a B12-hiány olyan általános tüneteket okozhat, mint a fáradtság, feledékenység, szédülés, majd olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint a vészes vérszegénység, idegrendszeri károsodás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is fokozhatja.

A kobalamin szerveztünkön belüli eredményes feldolgozása elég bonyolult és nagymértékben függ az emésztőrendszer megfelelő működésétől. Gyomor- vagy bélcsonkolás után, anacid gyomor esetén (amelyet akár a gyomorsavlekötők túlzott fogyasztása is kiválthat) vagy akár egyes betegségek miatt (mint például Crohn-betegség vagy hasnyálmirigy elégtelenség) ez az összetett folyamat akadályozott lehet. Felszívódása az életkor előrehaladtával is csökken. Bár vízben oldódó vitamin, a felesleg mégis képes raktározódni a májban, ahol teljes kiürülése évekbe telik. Így hiánya egészséges egyénekben, vegyes táplálkozás esetén viszonylag ritka.

A kobalamint bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) állítják elő, beépülve az állatok bélflórájába, sőt ez a folyamat emberekben is lezajlik, de onnan a felszívódás nem megoldott.

[Egyes élelmiszerek B12 vitamin tartalma]

Azok számára akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket (vegán étrendet folytatnak) feltétlenül szükséges a B12-vitamin pótlása. Bár nem állati eredetű élelmiszerekből is juthatunk bizonyos mennyiségű kobalaminhoz, például algákból vagy sörélesztőpehelyből, arra vonatkozóan nincsen tudományos bizonyíték, hogy ezekből elegendő mennyiség nyerhető a hiánybetegség megelőzéséhez. Így ebben az esetben táplálékkiegészítőkkel és B12-vel dúsított élelmiszerekkel pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.

Na de mégis mennyi a szükséges mennyiség? Különböző életkorokban eltérő az ajánlás:

Életszakasz Ajánlott mennyiség
6 hónapos korig 0,4 mikrogramm
7-12 hónapos korban 0,5 mikrogramm
1-3 éves korban 0,9 mikrogramm
4-8 éves korban 1,2 mikrogramm
9-13 éves korban 1,8 mikrogramm
14-18 éves korban 2,4 mikrogramm
Felnőttek 2,4 mikrogramm
Várandós nők 2,6 mikrogramm
Laktáló nők 2,8 mikrogramm

 

Most, hogy már rendesen körüljártuk a B12-vitamint, térjünk is vissza az eredeti problémafelvetéshez. Mi van akkor, ha a hiperpigmentációnkat a már sokat emlegetett B12- vitamin hiánya okozza? Nem kell kétségbe esnünk! Kutatások és esettanulmányok is bizonyítják, hogy ebben az esetben a folyamat visszafordítható. Az egyik vizsgálatban kezdetben az alanyok több, mint 85%-ának vot kobalaminhiány okozta hiperpigmentációja, a nagy dózisú B12-vitamin pótlást követő harmadik hónapban ez a probléma már csak a résztvevők 10%-ánál állt fenn. Sőt a töredezett és matt haj is javulást mutatott.

Vágási Anna – dietetikus

Források:

Brescoll J, Daveluy S. A review of vitamin B12 in dermatology. Am J Clin Dermatol. 2015 Feb;16(1):27-33.
Demir N, Doğan M, Koç A, Kaba S, Bulan K, Ozkol HU, Doğan SZ. Dermatological findings of vitamin B12 deficiency and resolving time of these symptoms. Cutan Ocul Toxicol. 2014 Mar;33(1):70-3.
Santra G, Paul R, Ghosh SK, Chakraborty D, Das S, Pradhan S, Das A. Generalised hyperpigmentation in vitamin B12 deficiency. J Assoc Physicians India. 2014 Aug;62(8):714-6.
Noppakun N, Swasdikul D. Reversible hyperpigmentation of skin and nails with white hair due to vitamin B12 deficiency. Arch Dermatol. 1986 Aug;122(8):896-9.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/