Magnézium-biszglicinát, mitől olyan különleges?!

Tudtad, hogy a magnézium több mint 300 biokémiai folyamatért felelős az emberi szervezetben? Segíti számos enzim szintézisét, szabályozni az izom- és idegműködést. Rendkívül fontos, szerepet játszik többek között a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, az energiatermelésben és a csontok optimális egészségének megőrzésében.

Ez a jó hír!

A rossz hír az, hogy lehet, hogy rossz étrend-kiegészítőt használsz az ásványianyaghiány kezelésére. Nem minden magnézium étrend-kiegészítő egyforma. A valóságban előfordulhat, hogy olyan formában szeded, amely nem felel meg a célnak, vagy amelyik rosszul szívódik fel.

Ami még rosszabb, hogy vannak olyan magnézium tartalmú étrend-kiegészítők, amelyek mellékhatásokat okozhatnak. A magnézium-biszglicinát a legbiztonságosabb és leghatékonyabb magnézium kiegészítő. Többek között alvásminőség javító, illetve stressz kezelő hatása ismert, de ennél sokkal többről van szó.

Mik a különbségek a magnézium-biszglicinát és a magnézium más formái között?

A különböző magnézium tartalmú étrend-kiegészítők különböző formákban jelennek meg. Mint a magnézium -oxid, -citrát, -szulfát, -glicinát stb.
Ami megkülönbözteti őket egymástól, az a biológiai hozzáférhetőségük, felszívódásuk és oldhatóságuk.
Emellett egyes magnéziumformák jobban megfelelnek bizonyos felhasználási célokra, mint mások. Például:

  • A magnézium-oxid hatékony a migrénes fejfájás megelőzésében.
  • A magnézium-citrátot gyakran írják fel székrekedés kezelésére.
  • A magnézium-szulfát intravénásan is adható, és jól alkalmazható az extrém magnéziumhiány kezelésére.

Mitől emelkedik ki a magnézium-biszglicinát a többi közül?

A magnézium-biszglicinát az egyik legjobban felszívódó magnéziumforma.
Az emberek gyakran megelégszenek az olcsóbb táplálékkiegészítőkkel, hogy pénzt spóroljanak. De hiába szedjük ezeket a kiegészítőket, ha a szervezetünk nem tudja teljes mértékben hasznosítani azokat.
Például a magnézium-oxidról megállapították, hogy felszívódási aránya nem megfelelő. Bizonyították, hogy csupán 4%-a szívódik fel, a maradék 96%-a pedig kiürül a szervezetből.
Ezzel ellentétben, a magnézium-biszglicinát gyorsan és hatékonyan szívódik fel, ezt pedig a glicinsavval való kötés segíti elő. Ezen felül, a glicinnek nyugtató hatása is van, így segít minimalizálni a magnézium okozta mellékhatásokat, mint például a hasmenést vagy egyéb gyomorpanaszokat.

Kevesebb mellékhatás! Kevesebb kellemetlenség!

A táplálékkiegészítők szedésekor fontos, hogy ne lepjük túl az előírt napi adagot. A magnézium esetében általában addig nincs gond, amíg a magnéziumbevitel a tolerálható felső beviteli szint alatt van, ami felnőttek esetében 450 mg.
Egyes magnéziumformák azonban hasmenést és görcsöket okozhatnak még akkor is, ha betartjuk az ajánlott adagolást.
A magnézium-biszglicinát a legbiztonságosabb megoldás, ha ezeket a tüneteket szeretnénk elkerülni. Emiatt megfelelő pótlólagos kiegészítés lehet azok számára, akik, nagyobb dózisú magnézium-kiegészítést igényelnek és a magnézium más formáinak mellékhatásait tapasztalják.

A magnézium-biszglicinát szedésének előnyei!

A magnézium számtalan testi funkció szempontjából kritikus fontosságú, ezt már tudjuk. De milyen előnyei vannak annak, ha a -biszglicinát formát választjuk?
A magnézium-biszglicinát használata mögött rengeteg tudományos indoklás áll. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy ez az alapvető ásványi anyag elősegíti az erek, az agy, a csontok és az izmok egészségét. Elősegíti a szív egészséges működését, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az erek tágításával és a véráramlás fokozásával támogatja a normális vérnyomást is. Izomlazító hatása is ismert.

De ez még nem minden.

Segít a vércukorszint szabályozásában. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Azonban az élet egy másik fontos területén is profitálhat a szedésével. Azok, akik egy ideje nem aludtak jól, élvezni fogják ezt a részt. Ugyanis ez a kiegészítő remekül támogatja az alvással kapcsolatos rendszereket, így javítja az alvás minőségét.
Végül pedig csökkenti a szorongást és segít megfékezni a stressz-szintet.
Összeségében a magnézium-biszglicinát nemcsak az egyik leghatékonyabb, hanem a legbiztonságosabb formája is a magnézium-kiegészítésnek. Ahogy láthattuk, minden kiegészítő más. Az emberi szervezet számára szükséges ásványianyag-hiány pótlására érdemes tehát olyan terméket választani, amelyek hatékonyak és biztonságosak. Ne feledd azonban, hogy az étrend-kiegészítők célja kizárólag a táplálkozás kiegészítése, és nem helyettesítik a kiegyensúlyozott vegyes étrend és az egészséges életmód fontosságát!

Weichardt Barbara