Tippek, hogy jobb éjszakád legyen

Kevés frusztrálóbb dolog van, mint az ágyban hánykolódni elalvás előtt. Bámulod az órát, cikáznak a gondolataid, az idő pedig csak telik, miközben arra gondolsz, hogy fogod magad érezni másnap. Ez eléggé stresszes és az alvás mindennapi problémává válhat.

A körülöttünk lévő zajok akár órákon át ébren tarthatnak, mely kiválthat belőlünk szorongást egy idő után. És ez egy ördögi kör. Az alváshiány tovább fokozza problémáinkat. Ha sokáig fennáll az álmatlanság, fontos valamilyen stratégiát kidolgozni a körülmények változtatására.

Zajos környezet

Nehezen találhatnánk olyan helyet, ahol mindig minden fajta külső zaj nélkül tölthetjük az éjszakáinkat. Azonban erre az esetre van egyszerű megoldás: az alvásra kifejlesztett füldugók.

Íme néhány termék, melyek hozzájárulhatnak a minőségi alváshoz:

Alpine SleepSoft

Ha szelektív csillapításra van szükséged az éjszakád során, ideális választás a SleepSoft füldugó. Speciális szűrője a mély hangokat csillapítja, a magasakat (pl. ébresztő, csecsemősírás, riasztó) átengedi. Így segít a zavaró zajok kizárásában, mint amilyen a horkolás és az utca zaja.

Alpine SleepDeep

A SleepDeep füldugó azoknak nyújt tökéletes megoldást, akik maximális zajcsillapításra vágynak. Egy füldugó, melyben egyesül a gyártó és a füldugóhasználók minden tapasztalata. Az ovális kialakítás és a füldugóban található zajcsillapító zselé rendkívüli kényelmet és tökéletes zajcsökkentést nyújt. A füldugó kétféle méretben kapható: egy normál (M/L) és egy mini (S), valamint választhatjuk a Multipackot, mely mindkét méretett tartalmazza.

Írd le gondolataidat

Az egyik ok, amiért sokan nehezen tudnak elaludni, a gondolatok cikázása. A gyakran tapasztalt gondolattorlódás általában annak az eredménye, hogy túl sok témát próbálunk egyszerre fejben tartani. Mentálisan zsonglőrködünk minden véletlenszerű ölettel, apró információval, melyekre emlékezni szeretnénk, és ez nehezíti az elalvást.

Azonban lenyugtathatjuk elménket, ha szánunk pár percet gondolataink feljegyzésére lefekvés előtt. Az ötletek leírása segít, hogy félretegyük az információkat, ezáltal könnyebben el tudunk majd aludni. A jegyzet és tennivaló listánk megírása egyébként is hasznos lehet másnap.

Mindig ugyanakkor feküdj le és kelj fel

Ez a stratégia nem feltétlenül jelent gyors megoldást, de fontos lépés az alvás minőségének javításában. Feküdj le adott időpontban, állítsd be az ébresztőt, hogy minden nap ugyanakkor kelhess fel. Idővel hozzászokik a szervezet, hogy minden este a meghatározott időben megyünk aludni.

Amikor váltogatjuk az alvás kezdetének és végének időpontját, a jet lag-hez hasonló fizikai állapot alakulhat ki, mely megakadályozza a mély, pihentető alvást.

Alakíts ki esti rutint

Az egyik leghasznosabb dolog, amit megtehetünk a gyorsabb elalvásért, ha kialakítunk egy relaxációs rutint. Persze ezt érdemes minden este követni lefekvés előtt.

Az olyan megszokott esti programok, mint a tévénézés vagy a mobilozás nehezíti az elalvást. Helyettük válasszunk ellazulást és nyugalmat elősegítő tevékenységeket, melyekkel a napközben minket érő stresszt és szorongást csökkenthetjük. Minden, ami lelkileg vagy testileg ellazít, hasznos lehet. A cél idegrendszerünk megnyugtatása, pihentetése.

  • Példák a fizikai relaxációra: vegyünk egy forró fürdőt, végezzünk önmasszázst, nyújtsunk, lazítsuk izmainkat.
  • Példák a mentális relaxációra: olvassunk könyvet, meditáljunk, végezzünk légzéstechnikákat, hallgassunk nyugtató zenét, töltsünk időt szeretteinkkel, háziállatunkkal.

Bármilyen technikát is választunk, legyen következetes és mindig ugyanazt a rutint kövessük esténként. Agyunk gyorsan elkezdi társítani a rutint az elalvással, fáradtnak és álmosnak fogod magad érezni, mielőtt lefeküdnél.

Sötét szoba

A koromsötét szoba sokkal könnyebbé teszi az elalvást. A kihívást az jelenti, hogy általában több fényforrás ér egy szobát, például az utcalámpák, órák, tévék, illetve függöny vagy redőny hiánya. Ezek mindegyike megzavarhatja alvásunkat. A legegyszerűbb megoldás alvómaszk használata.

Csökkentsd a koffeinbevitelt

A koffein nagyban megnehezíti az elalvást, ha délután vagy este viszed be a szervezetedbe. Az alvás minőségét is rontja. Ha tartósan problémád van az alvással, érdemes egy ideig mellőzni a koffein tartalmú italokat, ételeket, mert azok serkentik az idegrendszer működését.

Az alvásunk minőségének javítása mindenki számára fontos és javasolt, hiszen szerveztünk egészére negatívan hat, ha nem tudunk megfelelően pihenni. Ha számodra is problémát jelent nyugodtan átaludni az éjszakákat, feltétlenül próbáld ki a fenti tippeket.