MIK AZOK A NATÚRKOZMETIKUMOK?

A natúrkozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak, és káros szintetikus kémiai anyagoktól mentesek.

Ellenőrzött bio/natúrkozmetikumról akkor beszélhetünk, ha a kozmetikum alapanyagait, gyártását, csomagolását saját kritériumrendszer szerint valamely ellenőrző szervezet felügyeli.

A natúrkozmetikumok összetevői: hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajok, növényi vajak, értékes gyógynövényes és virágvizek, természetes eredetű emulgeátorok, természetes gélképző, növényi kivonatok, vitaminok, esetenként kevés, állatok által előállított összetevő (pl. méhviasz, lanolin). segíti a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését.

A natúr szót gyakran keverik a természetessel. Viszont a tiszta növényi olajokat és vajakat leszámítva, egy kozmetikum sem teljesen természetes. Ugyanakkor minden anyag természetes, ami a földünkön megtalálható: legyen az ásványi, kövületi, növényi, állati vagy emberi eredetű, a geoszférából, a bioszférából, az atmoszférából, vagy a sztratoszférából származó. Így pl az alumínium is természetes, ám kozmetikai felhasználása egészségre ártalmas. Amikor kozmetikai termékekről beszélünk tudnunk kell, hogy csak és kizárólag természetes anyagokból biztonságos minőségű kozmetikumot nem lehet előállítani. Egyrészt mert a természetes anyagok nagyon érzékenyek, másrészt mert teljesen természetes és biztonságos tartósítószerek nem léteznek.

MI AZ ELŐNYE A NATÚRKOZMETIKUMOKNAK?

  • nem tömítik el a bőr pórusait
  • segítik a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését
  • semmilyen káros anyag nem kerül a bőrbe a kozmetikumon keresztül
  • ökológiai lábnyomuk kisebb