Szafi Reform gluténmentes szénhidrát-csökkentett termékekhez rostkeverék
– régi neve Szafi Reform Szénhidrát-csökkentő gluténmentes lisztkeverék (-CH) (paleo)
Rostban gazdag gluténmentes, ízesítés nélküli natúr rostkeverék, amelyet más lisztekhez adagolva jelentősen csökkenthetjük a készétel szénhidráttartalmát. Önmagában is használható, követve a blogon lévő recepteket! Készíthető belőle bármilyen kenyérféle, péksütemény, piskóta, kalács stb…
Összetevők: Bambuszrost, útifűmaghéj, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), sűrítő anyag (konjak gumi).
Átlagos tápérték 100g lisztkeverékben 100 g kész kenyérben*
- energia:785 kJ / 196 kcal 523 kJ / 127 kcal
- zsír:0,5 g 4,4 g– amelyből telített zsírsavak:0,1 g 1,4 g
- szénhidrát:1,1 g 1,4 g– amelyből cukrok:0,6 g 0,5 g
- rost:91,6 g 23,1 g
- fehérje:0,9 g 8,9 g
- só:0,23 g 1,2 g
* A felhasználási javaslatban megadott receptúra alapján. Citromlé és tojásfehérjepor nélkül, és szódabikarbónával készítve.
- 100g lisztkeverék energiatartalmából 733 kJ/183 kcal energia származik élelmi rostokból.
- 100g kenyér energiatartalmából 185 kJ/46 kcal energia származik élelmi rostokból.
- Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
- A termék szezámmagot, mustárt, zellert tartalmazhat!
Felhasználási javaslat: Rostban gazdag kenyér recept (97 %-al csökkentett szénhidrát-tartalmú gluténmentes kenyér):
Hozzávalók:
- 75 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék
- 12 g Szafi Reform bambuszrost liszt
- 12 g foszfátmentes sütőpor (3 gramm szódabikarbónával helyettesíthető)
- 3 g só
- 2-4 g szárított őrölt fokhagyma (vagy más fűszerkeverék)
- 3 db M-es tojás
- 3 db M-es tojásfehérje
90 g langyos víz (20 g vizet helyettesíthetünk 20 g frissen facsart citromlével, úgy még finomabb, lukacsosabb, és fehérebb színű lesz!)Továbbá adható hozzá 1 tk. tojásfehérjepor, hogy szárazabb legyen a belseje. Ez egy alap kenyér recept, ízlés szerint tovább turbózható: magokkal, szárított vöröshagymával, aszalt paradicsommal, olívabogyóval stb…
Elkészítés:
A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük el, majd dolgozzuk össze.
5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Formázható belőle bagett, zsemle, császárzsemle és kifli is, úgy 4 db. jön ki belőle.
Tetejét éles késsel vágjuk be mélyen.
Sütés:
Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben 60-65 perc.
Kifli, zsemle és bagett esetén 175 fokos légkeveréses sütőben 35 perc.
Rácson hagyjuk kihűlni, és csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt!