A bőr öregedése, tudatos megelőzési lehetőségek egy bőrgyógyász szemszögéből

Általánosságban elmondható, hogy 25 éves kortól kezdenek láthatóvá válni bőrünkön az idősödés korai jelei. Először a kisebb ráncok jelennek meg, majd idővel egyre mélyebbekké válnak. A szem környékén szarkalábaknak nevezzük őket, és sugaras az elrendezésük. A homlokon vízszintes vonalak formájában jelentkeznek, a két szemöldök között a szemöldökráncolás hatására alakulnak ki függőleges barázdák, köznyelvi használatban mérgesráncok.

Az orr és a száj között megjelenő ráncok az úgynevezett nazolabiálisredők. A ráncok mellett a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából. Ezt nem olyan egyértelmű felismerni, mint a ráncokat, összességében azt láthatjuk, hogy az arc kontúrja tompábbá válik, a megjelenés fáradt.

A bőr öregedésének számtalan oka létezik. Ezek közül számos, többek között a genetikai faktorok megváltoztathatatlanok. Az etnikai hovatartozás is befolyásolja az öregedést. Általános tény, hogy az érzékeny, világos bőrtípusú egyéneken hamarabb meglátszanak az öregedés jelei, mint az ázsiai vagy afroamerikai populációban. Azonban vannak olyan tényezők, melyek befolyásolhatóak. Az életmód és a bőrápolás segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzhetőek ennek látható és érezhető következményei.

A bőr öregedéséért felelős külső okok közül a legtöbb ok visszavezethető az oxidatív stresszre és a szabad gyökök jelenlétére. A szabad gyökök okozzák azt a sejtkárosodást, mely az öregedését okozza. Alapvetően a szabad gyököket az antioxidánsok semlegesítik, de az idő előrehaladtával a bőr szabadgyököket semlegesítő képessége csökken. Az említett oxidatív stresszt több életmódbeli tényező is kiválthatja vagy felerősítheti.
Lefontosabb külső okok, melyek a bőr öregedéséért okolhatóak:

  • napfény által okozott UV sugárzás
  • környezetszennyezés
  • antioxidánsokban szegény táplálkozás
  • dohányzás
  • nem megfelelő bőrápolás.

Ha a bőr nem kapja meg a szükséges, bőrtípusának, korának megfelelő ápolást, gyorsabban öregszik. Az alapos tisztítás és a bőrtípusnak, életkornak megfelelő arcápolók használata nagymértékben csökkenti az öregedés ütemét. Elengedhetetlen a fényvédelem kora tavasztól késő őszig, valamint téli és vízi sportok űzésekor.

A bőr öregedése a bőr mindhárom rétegében zajló folyamat.

  • Az epidermalis rétegben lassul a hámsejtek újratermelése, érzékenyebé válik a hám az UV sugárzással szemben, lassul a sebgyógyulás.
  • A dermalis réteg egyik fő alkotóelemének, a kollagénnek a mennyisége 1 %-kal csökken évente. A hialuronsav mennyisége szintén évről-évre csökken. A fiatal bőr nagy mennyiségben tartalmaz hialuronsavat, idősebb korban a csökkenő hialuronsav miatt a hámsejtek kevéssé tudják megkötni a vizet, így fakóbb, szárazabb lesz a bőr. Emellett a mikrokeringése is csökken, emiatt lassul a tápanyagok és az oxigén szállítása.
  • A subcutisban a zsírsejtek mérete csökken, ennek hatására ráncok alakulnak ki, az arc beesettebbé válhat.

Hogyan tudjuk csökkenteni az öregedés ütemét?

A bőr öregedését az öregedésre ható külső tényezők minimalizálásával tudjuk lassítani.
Ennek első számú kiváltója az említett oxidatív stressz.

  • Életmódbeli változások: Stressz kerülése, megfelelő mennyiségű pihenés csökkentheti a szabadgyökök kialakulását.
  • Táplálkozás: Míg a túl magas szénhidrát- és zsírtartalom növeli a bőr öregedésének sebességét, addig a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, olajos magvakban gazdag étrend csökkentheti azt. Vannak kifejezetten magas antioxidáns tartalmú ételek, melyek ezáltal bőrvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A teljesség igénye nélkül ide tartozik az áfonya, a leveles zöldségek, a sárgarépa vagy a sárgabarack, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a hüvelyesek, a diófélék és a halak, különösen a lazac.
  • Dohányzás: A dohányzásról való leszokás segíti a bőr öregedésének megállítását azáltal, hogy szervezetünk, így bőrünk nikotinnal és egyéb vegyi anyagokkal való találkozása csökken.
  • Bőrápolás-arcápolás: A bőrápolásnak mindig az adott egyén bőrtípusához és életkorához kell alkalmazkodnia. 25 év felett a megfelelően kiválasztott bőrápolási termékekkel csökkenthetjük a már látható ráncokat, tónusososabbá tehetjük bőrünket, csökkenthetjük a fáradtság jeleit. A bőrápolási rutin három alappillére: lemosás, ápolás és fényvédelem. A lemosással eltávolítjuk a vegyi anyagokat, ami esszenciális, ugyanis a bőrünkön ezen anyagok is oxidatív károsodást idézhetnek elő. Ápolás alatt a bőr hidratálását értjük. Fontos, hogy olyan termékeket használjunk, melynek van hialuronsav, kollagén vagy silymarin tartalma. Végül, de talán legfontosabbként kiemelném a fényvédelmet, mert az UV sugarak elleni harc az öregedés elleni egyik legalapvetőbb fegyverünk.

Dr. Kövesdi Dorottya, bőrgyógyász