A minőségét megőrzi dátum rejtélyei

A lejárati idő fogalma sokak számára okoz fejtörést, legyen szó élelmiszerekről, vitaminokról, vagy akár szépségápolási termékekről. De vajon mennyire kell komolyan venni ezeket a dátumokat? A feltüntetett lejárati idők esetében számos fontos különbség van, amelyeket érdemes megismerni

Mi is a különbség a termékeken szereplő fogyaszthatósági dátum és a minőségét megőrzi dátum között?

Fogyaszthatósági dátum:

A fogyaszthatósági dátummal gyorsan romló termékek esetében találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig garantálja a gyártó, hogy a termék biztonságban elfogyasztható abban az esetben, ha azt megfelelően tárolták. Ezeket a dátumokat gondos vizsgálatok után határozza meg az élelmiszeripar és a biztonság érdekében 5-10 nappal előbbre datálják. Így nagy odafigyelés mellett, akár a lejárati idő után is el lehet fogyasztani a terméket saját felelősségre.

Minőségét megőrzi dátum:

A minőségét megőrzi dátumot hosszú lejáratú, tartós termékek esetén használják. A terméken feltüntettet dátumig, garantálja a gyártó, hogy a termék minősége, ugyanolyan, mint gyártáskor. Az adott dátum után a termék minősége változhat, de nem romlik meg azon a napon, amit rányomtattak és válik használhatatlanná, sőt nyugodtan el lehet őket fogyasztani utána több nappal, héttel, vagy akár hónappal is!

De mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy a minőséget megőrző dátum után idővel ezeknek a termékeknek a kinézetében, állagában összeségében a minőségében történik változás. Ettől függetlenül fogyasztásra ugyanúgy alkalmasak, csak az élvezeti érték csökken.

A legjobb példa erre a csokoládé! Biztosan mindenki talált már jóval az ünnepek után egy-egy elfeledett csokit, valahol a lakásban. Ez a kis meglepetés, még jó élmény is lehetne, de legtöbbször kibontás után, vesszük észre, hogy fehér foltok jelentek meg a csokin, majd ellenőrizzük a lejárati dátumot, ami már elmúlott. Ilyenkor a legtöbb esetben a csoki a kukában landol, pedig nem kellene, így lennie. A csokoládé esetében a fehér foltok, ugyanis azok a kinézetbeli változások, amit az idő okozz, hiszen ezeket a foltokat idővel a kakaóvajból kicsapódó zsír okozza. Ettől függetlenül megehetjük, ugyanis emberi fogyasztásra alkalmas, csak már nem biztos, hogy ugyanakkora élvezettel fogyasztjuk el, mondhatni gusztus kérdése.

Tehát, ha otthon találunk ilyen terméket, nem feltétlen kell kidobni, ugyanis kellő körültekintéssel felhasználhatjuk. Emellett pedig a boltokban kapható közeli lejáratos termékektől, sem kell megriadni, sőt ezeket akár olcsóbban is megvásárolhatjuk. És ez még nem minden! Ugyanis így küzdhetünk a pazarlás ellen is. A boltok nem árulhatnak olyan termékeket, amelyek már lejártak, ezért is árazzák le azokat, amelyek megközelítik a rájuk nyomtatott dátumot. Ha így sem sikerül eladni őket, akkor sajnálatos módon kidobásra kerülnek, pedig valószínűleg még fogyaszthatók.

Az eddigiekből kiderült, hogy sok terméket meglehetne menteni egy kis odafigyeléssel attól, hogy a szemétbe kerüljenek. Tehát ahelyett, hogy egyből kidobjuk sokszor a bontatlan terméket is, ami a címkéje szerint lejárt, előbb vizsgáljuk, meg hogy valóban megromlott-e és ezután döntsünk arról, hogy mihez kezdünk vele.

Mi a helyzet a vitaminokkal?

A táplálékkiegészítőid és vitaminjaid szavatossága is tovább tart, mint hinnéd. Shanna Levine, a New York-i Mount Sinai Kórház klinikai tanára szerint a megfelelően tárolt vitaminok valószínűleg biztonságosak maradnak a lejárati dátumuk után akár két évig is. Emellett pedig egy külföldi, kutatás arról számol be, hogy több mint 100 vizsgált vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer 90%-a még évvekkel a lejárati idő után is alkalmas maradt a használatra. Tehát a vitaminok, vagy étrend-kiegészítők általában biztonságosnak tekinthetők, nem vállnak mérgezővé, viszont hatékonyságukból veszítenek. A legtöbb vitamin instabil vegyület, és hajlamos lebomlani a fény, hő, oxigén és nedvesség hatására, ami a nem megfelelő tárolásból eredhet. Ennek eredményeképpen a lejárt vitaminok hatása csökkenhet.

Ami a táplálékkiegészítőket és vitaminokat illeti, nem szabad szedni azokat, amelyek, penészesedés jeleit mutatják, nedvesnek tűnnek, vagy furcsa szagúak.

Összegzés

A lejárati idő tehát, fontos útmutatás lehet, de nem feltétlenül szigorú szabály.  Fontos az észszerűség és a megfontoltság, valamint a termékek valós állapotának figyelembevétele a fogyasztás előtt. A tudatosság és az eddigi információk birtokában akár sok értékes terméket megmenthetünk a kidobástól, és hozzájárulhatunk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.

 

Weichardt Barbara