Effaclar evolúció – avagy a La Roche-Posay Effaclar termékcsaládjának bemutatása

Mi áll a zsíros, pattanásos bőr hátterében, mi az akne? Az akne jellemzően a zsíros, tinédzserkori bőr betegsége, de fiatal felnőttkorban és a perimenopauza idején is jelentkezhetnek tünetei. A fokozott faggyútermelés, a faggyúretenció, a gyulladáskeltő baktériumok elszaporodása és a faggyúmirigyek kivezető csöveinek elszarusodása okozza a környezetükben kialakuló gyulladást, melynek következménye a fénylő, pattanásos, egyenetlen bőrfelszín, tágult, eltömődött pórusok.

Az Effaclar termékcsalád tagjai ezen kiváltó okok megszűntetésével és a bőr védelmi funkcióinak erősítésével fejtik ki szépítő hatásukat. 

Kezdetben tehát volt egy habzó arctisztító gél és egy könnyű állagú, hidratáló krém. Ma 13 tagja van a termékcsaládnak, különböző tisztítók és bőrápolók széles palettája. S hogy miért is van szükség ennyiféle termékre?  Ezen én is elgondolkodtam, aztán a termékek választ adtak a kérdésre.

A továbbiakban áttekintjük a termékeket, majd egy újabb blogbejegyzésben részletesebben megismerkedhetünk a hatóanyagokkal. 

Mit használhatunk arctisztításra? 

Már régóta van tehát a klasszikus Effaclar habzó gél, aztán jött a mikrohámlasztó tisztító gél, micellás arctisztító, tonik és hidratáló tisztító krém.

Mivel ápolhatjuk bőrünket?

Első helyen áll az úttörő Effaclar DUO+ (eredetileg Effaclar DUO), majd sorra jelentek meg a többiek. Jelenleg megtalálhatók mattító, hidratáló, hámlasztó, faggyútermelést szabályozó, pórusösszehúzó, pigmentfolt halványító, gyulladáscsökkentő, fényvédő stb. készítmények is. 

Egy-egy gondolat erejéig sorra venném a termékeket. Ismerkedjünk meg először a tisztítókkal!

[A bemutatott Effaclar termékek]

Az Effaclar habzó gél az egyik nagy klasszikus, több mint két évtizedes múlttal. Kíméletesen tisztít, alaposan, de gyengéden távolítja el a szennyeződéseket és a felesleges faggyút, így a bőr üde és tiszta lesz. Alkoholmentes, jól tolerálható, érzékeny, irritált bőrön is alkalmazható. Pórusösszehúzó és tisztító hatásának köszönhetően a látható mitesszerek száma is csökken. Alapvető összetevői a cink, La Roche-Posay termálvíz és tisztító hatóanyagok.

Az Effaclar mikro-hámlasztó tisztító gél súlyosabb bőrállapotban is alkalmazható. De vajon mivel tud többet a jó öreg habzó gélnél? A választ az összetevőiben kereshetjük, melyek közül a legfontosabbak a szalicilsav, az LHA, és a már jól ismert cink. Finoman hámlasztó gyümölcssavakkal ápolja a bőrt.

Az Effaclar tonik a mikrohámlasztó, pórustisztító és összehúzó szalicilsav mellett glicerint és La Roche-Posay termálvizet is tartalmaz. Tisztít és ápol egyszerre. Alkalmazzuk reggel és este kis vattakorong segítségével, majd vízzel öblítsük le.

Az Effaclar tonikról jut eszembe az általunk még ma is használt kamillás-szaliciles arclemosó tonik, ami az „Effaclar-korszak” előtt szinte egyeduralkodó volt a zsíros, pattanásos bőr tisztításában. Ennek fő összetevője a szaliciles alkohol és a kamilla tinktúra, ami nem csoda, hogy az esetek jelentős részében kifejezett irritációt, bőrszárazságot, hámlást okozott. Akkor ez a kellemetlen mellékhatás úgymond „belefért”, ez a szer „hatékonyságát” jelezte. Nem lévén más alternatív megoldás, a betegek hősiesen tűrték a kellemetlenségeket mielőbbi gyógyulásuk reményében. Ma már azonban tudjuk, hogy a faggyútermelés szabályozása, a pórusok kitisztítása nem egyenlő a kiszárítással. Nagy szükség van a sérült bőr kíméletes tisztítására, hidratálására. A jó öreg szalicil tehát megmaradt, nélkülözhetetlen alkotó, de egészen más köntösben.

Az Effaclar micellás arctisztító ultra hatékony tisztító, sminkeltávolító, faggyútermelés-szabályzó, de teszi ezt úgy, hogy közben nem szárít, irritál, sőt glicerin tartalmánál fogva nyugtatja, hidratálja a bőrt. De hogy is képes erre, mi is az a micella? A micella egy különleges molekula-halmaz, amelynek alkotói apró gömböcskék formájában jutnak a bőrre. Itt magukba zárják a fölösleges faggyút és szennyeződést és leadják a hidratáló hatóanyagokat. Ezt a formulát alkalmazhatjuk akkor is, ha különböző vényre írt gyógyszerek, helyi készítmények szárító, irritáló hatását nem akarjuk tovább fokozni.

Az Effaclar H hidratáló tisztító krém a gyógyszeres, irritáló kezeléstől meggyengült, kiszáradt bőrt alaposan tisztítja, miközben ápolja, hidratálja, segít a hidrolipid réteg újjáépítésében. Fő hatóanyagai a cink, niacinamid, La Roche-Posay termálvíz és különböző lipidek.

Jöjjenek a tisztítók után a bőrápolók!

Az Effaclar Duo+ krém egy könnyed állagú gél-krém. Nem zsíros hatású, sminkalapnak is kiváló. Hatóanyagai a niacinamid, procerad, aqua posae filiformis, a mannóz és a jól ismert La Roche-Posay termálvíz. Elérhető SPF30-as fényvédővel ellátott és két árnyalatban színezett, korrektor formulában is.

Az Effaclar K+ krém könnyű, gyorsan felszívódó textúrájú, hatására bársonyos érzetű lesz bőr. Legfontosabb alkotói a keratolítikus, pórustisztító szalicilsav és lipohidroxisav. Az E-vitamin és a Carnosin antioxidáns hatásúak, az Airlicium pedig jelentős faggyú-megkötő képeségű új molekula, melytől a zsíros bőr matt hatású lesz.

Az Effaclar Mat a fénylő, kitágult pórusú, aknéra hajlamos bőr mindennapi ápolására szolgáló könnyű, jól felszívódó, pórusösszehúzó hidratáló krém, mely egyben jó sminkalap is. Innovatív hatóanyaga a Sebulyse, mely a cinknél hatékonyabban szabályozza a faggyútermelést, glicerin tartalmánál fogva hidratál, így a bőr nem fénylik, puha, rugalmas és matt lesz hosszú időn keresztül.

Az Effaclar Ultra koncentrált szérum három féle sav kombinációját (szalicilsavat, glikolsavat és LHA) tartalmazza, bőrnyugtató niacinamid és La Roche-Posay termálvíz mellett. Először kissé meghökkentő lehet három hámlasztó sav együttes alkalmazása, azonban nem kell tartani a túlzott irritációtól, mert megfelelő koncentrációban és környezetben a savak egymás hatását nem fokozzák, hanem kiegészítik más-más támadásponttal. Az esetleges irritációt pedig ellensúlyozza a niacinamid és a La Roche-Posay termálvíz.

A készítmény kifejezetten jó a felnőttkori, főleg az áll vonalában megjelenő gyulladt csomók, akne utáni hegek, és a gyulladás után visszamaradt pigmentfoltok ellen. Ezt a készítményt este javasolt alkalmazni, és a reggeli arctisztítás után megfelelő fényvédő krém használata is szükséges.

A Serozinc egy spray formula, könnyű, hűsítő arcpermet, amely napközben többször is alkalmazható, azonnali enyhülést adva az irritált, problémás bőrnek.

Az Effaclar A.I. krém célzottan, a már kialakult pattanásokra használható. A már jól ismert niacinamid, LHA, La Roche-Posay termálvíz mellett tartalmaz egy újabb innovatív hatóanyagot, a pirokton olamin-glikacil kombinációt, mely széles antibakteriális spektrummal rendelkezik. Így a gyulladt csomókban segít elpusztítani a pattanás kialakulásáért felelős baktériumokat.

Az Effaclar H hidratáló krém különböző lipideket, ceramidokat, shea vajat tartalmaz, melyek jelenléte nélkülözhetetlen a bőr felső rétegének megfelelő védekező-képessége, erősítése szempontjából. Az ép védőréteg akadályozza a bőr vízvesztését, kiszáradását, ez az ún. bőrbarrier. A krém az eredetileg is vízhiányos, érzékeny bőrűek, ill. a különböző, vényre írt, súlyos fokú aknéban alkalmazott gyógyszerektől meggyengült bőrűek kiváló ápolója. Ilyenkor jó választás az a hidratáló ápoló, melytől a bőr újra bársonyosan puha, sima tapintatúvá válik.

Az Effaclar faggyúszabályozó arcmaszk nem csak a gyulladt pattanásos bőrű betegeknek ajánlott. Használhatják heti 1-2 alkalommal azok is, akik arcukon fokozott faggyú-termelődést, tágult pórusokat, mitesszereket tapasztalnak.

Nem vagyok nagy arcmaszk használó és ajánló, ezért nehezen is hangolódtam rá erre a termékre, a többi mellett ezt már fölösleges macerának éreztem. De úgy gondoltam, mégis tudnia kell valami mást, mint a többi termék, ellenkező esetben nem lenne létjogosultsága. A betegeim közül is meglepően sokan szeretik a különböző pakolásokat, maszkokat. Elmondásuk szerint azonnali hatásuk éppen ebben a formulában rejlik.

Mi is hát az Effaclar faggyúszabályozó arcmaszk? Hogy alkalmazható még érzékeny bőrre is? Már állagát tekintve is kellemes, krémes, könnyen felvihető. Aktív hatóanyagai a porózus, szilikát természetű kaolin és argilla, a glicerin, az E-vitamin, a panthenol, valamint szennyeződés-megkötőnek cellulóz gyöngyök, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Hatóanyagainak köszönhetően alaposan tisztít, összehúzza a pórusokat, eltünteti a felesleges zsírréteget. Használata után a bőr kissé húzódhat, ezt hidratáló krémmel ellensúlyozhatjuk.

Dr. Dlusztus Ágnes – bőrgyógyász

 

A cikk következő részében az Effaclar termékek hatóanyagai kerülnek bővebb bemutatásra.