7 tipp, hogy túléljük az influenza szezont

A hűvös időkben sokkal fontosabb, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Ilyenkor szükség van arra, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, így a szervezet könnyebben szembe tud nézni a megfázás és az influenza veszélyeivel. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogy szervezetünk aktív és egészséges tudjon maradni az influenza szezonban is.

Ezek a legfontosabb teendők az influenza szezonban

1. Elegendő folyadékbevitel
A téli időkben több időt töltünk a négy fal között és sajnos a fűtőkészülékek, hősugárzók nagyon szárítják a levegőt. Ezért is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A nyálkahártya folyamatos nedvesen tartásával megakadályozható a test kiszáradása, repedezése, amely megakadályozza a vírusok, baktériumok bejutását a szervezetbe. Fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről. A víz mellett a hideg időkben kiváló melegítő lehet szervezetünknek egy csésze meleg tea, vagy egy tányér forró leves. A zöldségek és gyümölcsök is remek hidratálók lehetnek a bennük található folyadék miatt. Mindenképp kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, ugyanis az alkohol tompítja az immunrendszer működését.

2. D-vitamin pótlással influenza ellen?
Mint arról már volt szó, a D-vitamin hiányt a cukorbetegségtől a daganatos megbetegedéseken át a téli fertőzések megelőzéséig számos betegség esetében kiemelt jelentőségűnek találták. A téli hónapokban a magyar lakosság 70 százaléka D-vitamin-hiányos, a vitamint a napsugárzás hiányában étrend-kiegészítő formájában szükséges pótolni.

“A szezonális UV sugárzás erejének lecsökkenése ősszel véget vet a népességben a D-vitamin szintézisnek. Ettől kezdve a népességben folyamatosan csökken a D-vitaminszint. Amikor a tél folyamán ez egy kritikus szint alá csökken, akkor tör ki az influenzajárvány. John Cannell, a D-vitamin tanács elnöke a szakirodalmi és személyes tapasztalatai alapján influenza járványban felnőtteknek napi 5000 NE-t, gyerekeknek 13 testsúly kilogrammonként 1000 NE D-vitamint pótlást javasol.” (forrás: tenyek-tevhitek)

3. Gyümölcsök, zöldségek
A gyümölcsökben és a zöldségekben megtalálható antioxidánsok és polifenolok segítik megerősíteni az immunrendszert és hozzásegítenek a fertőzések elleni küzdelemhez is. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, a szervezet hálás lesz érte!

4. Több probiotikum
A probiotikumokban élő mikroorganizmusokat gyakran nevezik “jó baktériumoknak”, amire a szervezetnek szüksége van. Ezt lehet fogyasztani élelmiszek formájában, de táplálékkiegészítőként is. Az ilyen készítmények laktobacilusokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a káros mikroorganizmusok túlzott elszaporodását. A laktobacilusok száma lecsökken a helytelen táplálkozás, betegség, hasmenés, antibiotikumok vagy gyógyszerek szedése, valamint alkoholfogyasztás következtében. A probiotikumok meggátolják a különböző kórokozók, gombák elszaporodását és rendben tartja az emésztést.

5. C-vitaminnal az influenza ellen
A C-vitamin segít harcolni a káros szabadgyökök ellen és erősítik az immunrendszert. Legfontosabb C-vitamin források a citrusfélék, kelkáposzta és a nem túl elterjedt, de rendkívül értékes superfoodok is, mint például a goji bogyó és az acerola.

Az acerolát, más néven barbadoszi cseresznyét leginkább Dél-Amerikában termesztik. Egy részletes táplálkozási elemzés szerint az acerola leve 32-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs leve. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén termeléshez, ami szükséges a ráncok kialakulásának megelőzéséhez. Létfontosságú az egészséges fogak és íny fenntartásában is.

6. Kevesebb stressz és aktívabb testmozgás
A stress fokozza a gyulladást a testünkben és csökkenti az immunrendszer ellenálló-képességét. Ha túlterheltnek érezzük magunkat, akkor érdemes egy stresszoldó elfoglaltságot keresnünk, hogy boldogabbá tegyük a mindennapjainkat. Erre kiváló lehetőség a testmozgás.

7. Pihentető alvás az influenza szezonban
A kiadós alvás is segít az immunrendszerünk megerősítésében. Ügyelj arra, hogy mielőtt elalszol, minden elektronikai eszközt kapcsolj ki. A csend és a sötét segít elmélyíteni az alvást.

Forrás: https://vitaking.hu/7-tipp-hogy-tuleljuk-az-influenza-szezont/